Inspiration for interiors: the latest from Design Week in the hospitality sector

0

From an orbital-inspired bar to a hybrid restaurant-club space, these hospitality projects have been catching our attention lately.

The Alchemist, by DesignLSM

DesignLSM has redesigned Manchester bar The Alchemist, centering the new decor around the search for the elixir of life and the origins of the universe.

The intertwining patterns of the orbital paths of the planets are found within the new space. The bar itself – which seeks to highlight the relationship between light and dark – features base metals in rich contrasting colors paired with dark blue tiles, framed by two oversized bar lamps.

The lighting was designed to fit the planetary narrative, the studio explains. The lampshades are meant to act as sculptural statements by day and to illuminate the bar and restaurant at night. Another goal was to improve fluidity of movement throughout the venue, which is reflected in the range of furnishings, from rusty suede to space blue banquettes.

Additional elements – planet-shaped bar stools, the marble-effect drinks ledge, the large masterclass table – seek to reinforce the orbital-inspired storytelling as well as provide the theatrical and luxurious style typical of The Alchemist.


Caravan, on the other side

Photo courtesy of Ola O. Smit

Interior design studio Other Side worked with Caravan’s creative team to oversee the restaurant’s latest space in Canary Wharf. The central theme of the restaurant – an understated, relaxed look and feel – has been applied to the interiors, from the earthy rendering of the walls to the textured greens and warm grays of the upholstered seats.

Other Side founder Gavin Mayaveram says the aim was to create an idyllic urban retreat away from the hustle and bustle of the business district. “A simple neutral palette of natural, raw materials is warmed up with Palm Springs-inspired finishes and textures,” says Mayaveram. “We added lush green tropical plants in the dividing walls and around the periphery of the site to add texture and create that sanctuary feel.”

The design studio sought to implement the stripped-down theme throughout the 120-seat venue. The original exposed ceilings reveal its architectural features, aiming to create a spacious atmosphere, which connects with the sandy terrazzo concrete floors.

Warm lighting is provided by various outlets, seeking to add to the relaxed ambience. Other Side chose perforated brass wall sconces, hanging pendant lights and exposed lamps to create a sunny vibe.


Viceroy Dovetail, by EDG Design

The interiors of the Viceroy’s Dovetail Hotel bar and restaurant were designed by EDG Design’s global hospitality design team.

The city-inspired indoor-outdoor restaurant, based in Washington DC, USA, is meant to convey a seamless connection of separate rooms that deftly fit together. The main ambition behind the space pays homage to the varied culinary journey of its chef, according to the restaurant.

The first floor offers an intimate dining room where mid-century style meets traditional Victorian architecture. Contrasting blue mosaic floor tiles and bright yellow upholstery complement the mural by custom artwork curator No Kings Collective at the front of the hotel. There are brass accents in the bar’s deep blue ceramic tiles while the chef’s table at the back of the restaurant features a brass globe pendant above.

EDG Design also planned to connect the indoor restaurant and the outdoor patio through the large windows. According to the studio, the sculptural faux lawn and topiary elements add a garden feel to the green outdoor room.

Viceroy Washington DC Regional General Manager Sherry Abedi says, “Since opening our doors, Viceroy Washington DC has been dedicated to welcoming our neighbors and celebrating the creative and artistic culture for which Logan Circle is known. The opening of Dovetail demonstrates this dedication.


Heaven Now, by Parasol Island

Design studio Parasol Island created the interiors for The Paradise Now, which aims to bring to life a versatile mix of restaurant, bar, bistro and club.

The aim was to cultivate a holiday atmosphere in the 1,000m2 space and the hotel brand hopes that upon entering guests will feel the tranquility amongst the bright colors, lighting and high ceilings.

The Dusseldorf-based restaurant’s open, airy space and white base tone are designed to complement the calm colors, organic shapes and natural materials of the wicker furniture. In the hybrid bar/bistro space, the tropical interior continues with rattan pendant lights and bar stools as well as hanging plants.

Guests who decide to move into the club area will be greeted with a futuristic getaway under a neon lighting installation, which the designers and owner believe will continue the feeling of escape.

Share.

About Author

Comments are closed.